Tähtäinkiikarin asentamisesta

Kiikarin asentaminen aseeseen ei ole monimutkainen asia. Ohessa on esitetty muutamia huomionarviosia perusasioita sekä vinkkejä asentamiseen.

Seuraa aina valmistajalta saamiasi asennusohjeita. Jos et ole varma taidoistasi tai siitä mitä olet tekemässä pyydä apua tai anna asennus ammattilaisen hoidettavaksi!

Sako Optilock asentaminen
Sako TRG 3-renkainen Tactical jalusta

Työkalut ja tarvikkeet

 1. Hyvälaatuiset kuusiokoloavaimet, ruuvitaltat jne.
 2. Momenttiavain
 3. Rakotulkki
 4. Vesivaaka
 5. Vaseliinia
 6. Ruuvilukitetta
 7. Hiomatanko, "Lapping bar"
 8. Asennuspenkki tai vastaava, johon aseen saa tukevasti asennusta varten

Yleistä

 1. Kiikarinrenkaiden tulee olla hyvälaatuiset
 2. Jalustojen linjaus aseeseen tulee olla moitteeton
 3. Renkaiden reikien tulee olla aseeseen kiinnitettynä täysin yhdensuuntaiset jotta kiikari voidaan kiristää jännityksettömästi renkaisiin
 4. Renkaita ei saa kiristää liikaa, momenttiavain on hyvä apuväline
 5. Ruuvilukitetta oikeisiin kohtiin tarvittaessa
 6. "Järkeä - ei voimaa", lienee hyvä yleisohje kiikarin asentamiseen. Jos et tiedä mitä teet, pyydä apua.

Sakon Optilock-renkaat ovat osoittautuneet erittäin hyviksi muovisen asennusholkkinsa vuoksi. Asennusholkin ansiosta kiikari asettuu kahden renkaan ratkaisuissa lähes automaattisesti suoraan renkaisiin. Hyvät renkaat, suosittelen käyttämään aina kun mahdollista. On hyvä tietää myös, että useimpiin Apelin alakertoihin saa asennettua ongelmitta Optilock-renkaat.

Saksalaisen Apelin renkaat ja jalustat ovat korkealaatuisia ja hyvin viimeisteltyjä. Niissä ei ole asennusholkkia ja renkaiden linjauksen saattaa joutua hiomaan kohdalleen. Käytännössä kaikkein kevytrekyylisimpiä aseita lukuunottamatta, Aplein renkaat tulee valmistajan ohjeiden mukaisesti liimata hyvällä epoksilla kiikariin. Lisäksi Apelin renkaille tyypillistä on, että ne jättävät helposti kiristettäessä pienet jäljet kiikarin runkoputkeen. Varsinkin jos asennus suoritetaan virheellisesti ilman epoksiliimausta kovarekyylisempään aseeseen, joutuu renkaat kiristämään usein liian tiukalle, jolloin ylärengas alkaa puristaa kärjellään runkoputkea. Valmistajan ohjeissa neuvotaan liimaamaan kiikari rankaiden alapuoliskoon, jotta varmistutaan kiikarin paikallaan pysymisestä! Tällöin kitka renkaiden ja putken väliin luodaan liimalla eikä ilmeisesti tarvita liiallista kiristämistä.

Muut valmistajat. Olen asentanut mm. SPUHR, IEA KH, Badger Ordnance, Brügger & Thomet, Steyr, Nightforce ja Hensoldtin valmistamia kiikarin kiinnitysrenkaita ja havainnut niiden olleen hyvälaatuisia. Joissain jalustoissa linjaus hiomalla on ollut tarpeen, erityisesti picatinny-kiskoon kiinnitettävien erillisrenkaiden renkaiden linjaus on yleensä ollut tarpeen. Usein linjaus on ollut enemmän henkistä laatua kiinnitettäessä vahvarunkoisia sotilasputkia, mutta näin on varmistettu hyvä kiinnitysalusta. Kevyissä metsästystystähtäimissä linjaus tai petaus voi olla välttämätöntä ohuen runkoputken vuoksi.

Sako Optilock

Seuraa aina valmistajalta saamiasi asennusohjeita. Seuraavassa esitetty on tarkoitettu täydentämään ja antamaan lisävinkkejä asentamiseen. Jos et ole varma taidoistasi tai siitä mitä olet tekemässä pyydä apua tai anna asennus ammattilaisen hoidettavaksi.

 1. Varmista että käytössäsi on oikeat osat ja sopivan korkeat renkaat sekä oikea alakerta. 56mm objektiivilla varustettu tähtäin vaatii medium ja 42mm tähtäin matalat renkaat asentuakseen sopivalle korkeudelle normaaleissa pulttilukkoisissa kivääreissä.
 2. Piipun ja tähtäimen väliin on hyvä jäädä vähintään 2-4mm jotta linssinsuojus saadaan ongelmitta paikalleen.
 3. Puhdista kaikki osat liiasta rasvasta, varsinkin muovirenkaiden sisäpinnat on hyvä pyyhkiä hyvin puhtaaksi kitkan maksimoimiseksi.
 4. Yleensä voitelen vaseliinilla renkaiden kiristysruuvit. Ne ovat vaikeimmat kuivata ja herkimmät ruostumaan kiinni.
 5. Asenna muovirenkaat varovasti levittämällä vain tarvittava määrä ja paina ne tähtäimen runkoputken ympärille.
 6. Kiristetään renkaiden alapuoliskot jalustoihin. Nämä ruuvit puhdistan hyvin rasvasta ja käytän ruuvilukitetta. Kiristäminen tapahtuu kätevästi kääntämällä jalusta ja rengas nokalleen pöydän reunalle ja painamalla voimakkaasti pöytää vasten pidetään osat linjassa samalla kun ruuvin kiristää käsivarsimomenttiin n. 4-5Nm.
 7. Kiinnitetään ja kiristetään jalustat aseen lukon kehykseen. Varmista että rekyylivastin pohjaa sille tarkoitettuun uraan. Normaalisti käytän 5Nm momenttia. Jalustat on oltava kiinnitetty aseeseen käytettävään momenttiin ennen yläpuoliskojen kiristämistä!
 8. Asenna kiikari paikalleen ja varmista että muoviholkkien saumakohdat tulevat vaakatasoon renkaiden saumojen kohdalle. Näin kiristettäessä renkaita pääsee muoviholkki myös kiristymään oikein.
 9. Kiinnitä renkaiden yläpuoliskot suoraan ylhäältä painamalla muoviholkkeihin siten että renkaiden välys molemmin puolin on silmämääräisesti sama. Esikiristä ruuvit paikalleen näppitiukkuuteen siten että kiikari juuri ja juuri liukuu vielä renkaissa.
 10. Hae kiikarille oikea silmänetäisyys sekä ristikolle pystysuoruus. Tarvittaessa tee useita nostoja aseen kanssa varmistuaksesi että silmänetäisyys on oikea ja että ristikko on pystysuorassa.
 11. Metsästystähtäimissä riittää hyvin että kiikari vaikuttaa olevan pystysuorassa, mutta ammuttaessa pidemmille matkoille tulee ristikon pystysuoraan asentamiseen kiinnittää erityistä huomiota. Ks. lisää kohdasta kiikarin asentaminen pystysuoraan.
 12. Kiristä ruuvit vuoron perään, vähän kerrallaan tasaiseen etusormimomenttiin käyttäen kuusiokoloavaimen lyhyttä vartta vääntövartena pitkän varren ollessa ruuvin kanssa. Nyt peukalo-etusormiotteella kiristettäessä päästään sopivaan noin 2Nm momenttiin.
 13. Tarkista asennus löysäämällä ja kiristämällä jalustan kiinnitysruuveja ja tarkkaile että kiikari ei elä. Parhaiten tämä käy jos käytössäsi on jokin piipun suuhun asennettava kollimaattori tai laserpatruuna. Pieni eläminen 5-10cm johtuu usein jalustan ja lukonkehyksen välisestä sovituksesta. Mutta jos eläminen on sormin havaittavaa tai enemmän kuin 10cm, olet todennäköisesti kiristänyt renkaiden yläosat hieman epätasaisesti, jolloin on päässyt syntymään pieni vääntö kiikariin.

Sako TRG 3-renkainen Tactical jalusta

Seuraa aina valmistajalta saamiasi asennusohjeita. Seuraavassa esitetty on tarkoitettu täydentämään ja antamaan lisävinkkejä asentamiseen. Jos et ole varma taidoistasi tai siitä mitä olet tekemässä pyydä apua tai anna asennus ammattilaisen hoidettavaksi.

 1. Varmista että käytössäsi on oikeat osat ja sopivan korkeat renkaat sekä oikea alakerta. 56mm objektiivilla varustettu tähtäin vaatii medium ja 42mm tähtäin matalat renkaat asentuakseen sopivalle korkeudelle normaaleissa pulttilukkoisissa kivääreissä.
 2. Piipun ja tähtäimen väliin on hyvä jäädä vähintään 2-4mm jotta linssinsuojus saadaan ongelmitta paikalleen.
 3. Puhdista kaikki osat liiasta rasvasta, varsinkin 30mm mallissa muovirenkaiden sisäpinnat on hyvä pyyhkiä hyvin puhtaaksi kitkan maksimoimiseksi.
 4. Jalusta on fosfatoitu, jolloin renkaiden kiristysruuvit on hyvä esivoidella vaseliinilla jotta ne kiristyvät haluttuun momenttiin. Ilman rasvaa fosfatoitu ruuvi puree kovin kiinni fosfatoituun kierteeseen ennen kuin haluttu kiristysmomentti on saavutettu. Lisäksi ne ovat vaikeimmat kuivata ja herkimmät ruostumaan kiinni. Yleensä ruuvaan kerran pari ruuvit pohjaan ja takaisin hoonatakseni ne luistamaan ja helpottamaan avaamista.
 5. Jalusta tulee paketissa löysästi kasattuna. Kiristä renkaiden alaosat haluttuihin kohtiin alakiskossa. Yleensä ei ole tarvetta muuttaa renkaiden sijoittelua, mutta tarvittaessa siirrä niitä halutun silmänetäisyyden saavuttamiseksi. Kiristysmomentti noin 4-5Nm. Ruuvilukite ei ole nähdäkseni tarpeen sillä fosfatoidut kierteet voideltunakin purevat kovin kiinni.
 6. 30mm mallissa ota muovirenkaat pois renkaista ja varmista metalliviivaimella teräsrenkaiden linjaus. 3-renkainen jalustan linjaus on hyvä tarkistaa sillä 30mm mallissa asennusholkitkaan eivät auta jos yksikin rengas on eri korkuinen - "kiikari asentuu mutkalle". Uusissa jalustoissa en ole havainnut linjausongelmia, mutta asia on hyvä tarkistaa.
 7. Asenna muovirenkaat varovasti kiikariin levittämällä vain tarvittava määrä ja painamalla ne runkoputken ympärille.
 8. Kiinnitä jalusta aseeseen haluamaasi rekyylivastinkoloon ja kiristä 4-5Nm momenttiin. Varmista että rekyylivastin pohjaa sille tarkoitettuun uraan ja löysät on pois eli jalusta on niin edessä kuin se menee. Nämäkin ruuvi on hyvä voidella vaseliinilla sujuvamman toiminnan ja avattavuuden kannalta.
 9. Asenna kiikari paikalleen ja varmista että muoviholkkien saumakohdat tulevat vaakatasoon renkaiden saumojen kohdalle. Näin kiristettäessä renkaita pääsee muoviholkki myös kiristymään oikein.
 10. Jos kiikarissa on paksunnos keskitornien kohdalla (SB, NXS) tai sauma (Hensoldt, Zeiss FinDot), on hyvä asentaa ko. sauma kevyesti nojaamaan keskimmäisen renkaan takareunaa vasten. Näin kiikari ei pääse liikkumaan rekyylin vaikutuksesta.
 11. Kiinnitä renkaiden yläpuoliskot suoraan ylhäältä painamalla muoviholkkeihin siten että renkaiden välys molemmin puolin on silmämääräisesti sama. Esikiristä ruuvit paikalleen näppitiukkuuteen siten että kiikari juuri ja juuri liukuu vielä renkaissa.
 12. Hae kiikarille oikea silmänetäisyys sekä ristikolle pystysuoruus. Tarvittaessa tee useita nostoja aseen kanssa kaikissa ampuma-asennoissa varmistuaksesi että silmänetäisyys on oikea ja että ristikko on pystysuorassa.
 13. Metsästystähtäimissä riittää hyvin että kiikari vaikuttaa olevan pystysuorassa, mutta ammuttaessa pidemmille matkoille tulee ristikon pystysuoraan asentamiseen kiinnittää erityistä huomiota. Ks. lisää kohdasta kiikarin asentaminen pystysuoraan.
 14. Kiristä renkaiden ruuvit vuoron perään, vähän kerrallaan tasaiseen etusormimomenttiin käyttäen kuusiokoloavaimen lyhyttä vartta vääntövartena pitkän varren ollessa ruuvin kannassa. Nyt peukalo-etusormiotteella kiristettäessä päästään sopivaan noin 2-3Nm momenttiin. Normaalisti kiristän renkaiden ruuvit max 2,5Nm momenttiin.
  Contact